fbpx

Nationale Week Zonder Vlees

"Flexitariër - Is dat een vegetariër die af en toe vlees eet…,
of iemand die vlees eet en soms vegetarisch?
Wij rekenen 'ja' - als antwoord op beide vragen - goed!"

Direct reserveren

Doe mee met de Nationale Week zonder Vlees en laat je verrassen door de vegetarische keuken. Ga jij de uitdaging aan?

Bergpaviljoen Bistronomique & Bar gaat in de periode van 9 t/m 15 maart extra focus leggen op vegetarische gerechten en is één van de deelnemende restaurants aan de Vegetarische Restaurantweek, onderdeel van de Nationale Week Zonder Vlees campagne. Want heerlijk vegetarisch eten doe je niet alleen thuis, maar ook in ons restaurant.

Je hoeft echt niet meteen een 'hardcore' vegetariër te worden. Je kunt ook flexitariër worden, en gewoon wat minder vlees eten.

Tijdens de Nationale Week Zonder Vlees en Vegetarische Restaurantweek serveren we een tweegangen lunchmenu voor € 29,- en een driegangen dinermenu Bistronomique voor € 37,-   

Gedurende deze campagnes kan je kiezen uit:

twee verschillende voorgerechten

Geroosterde aubergineLittle gem

twee verschillende hoofdgerechten

Rode koolTartelette

en een dessert (hoort bij Menu Bistronomique)

Amersfoortse kei

 

Dit is waarom wij meedoen aan de Vegetarische Restaurantweek

We merken dat onze gasten steeds vaker kiezen voor een vegetarisch gerecht. En dan kom je niet meer weg met een salade geitenkaas of een pasta met paddenstoelen. Sinds onze transformatie naar 'Bistronomique & Bar' hebben we regelmatig vegetarische gerechten op onze kaart staan en we verwachten dat dit - mede door de toenemende vraag - de komende jaren alleen maar toe zal nemen.

Vegetarisch eten wint dus steeds meer aan populariteit. Dit wordt ook bevestigd in een onlangs gepubliceerd onderzoek van de ABNAMRO; 'Meer innovatie zorgt voor groei van vleesvervangers'. Hieruit blijkt dat een op de drie consumenten duurzamer wil eten, en drie op de vijf meerdere dagen per week bewust geen vlees eet. 

Wij omarmen campagnes zoals 'De Nationale Week zonder Vlees' en de 'Vegetarische Restaurantweek' omdat er op deze manier door het hele land aandacht wordt gevraagd voor het eten van minder vlees en hopelijk een versnelde bewustwording oplevert van de voordelen daarvan.

Het is niet aan ons om je te betuttelen, maar het is onze mening dat elke dag vlees of vis eten niet meer van deze tijd is. Een flexitarisch eetpatroon, waarin vlees en vis afgewisseld worden met vegetarische of plantaardige gerechten, mag wat ons betreft de nieuwe standaard worden in Nederland. Het is een kleine moeite om een dagje geen vlees of vis te eten, maar het heeft een grote impact op het welzijn van mens, dier en de kwaliteit van het milieu. Het leidt immers tot een verlaging van de uitstoot van broeikasgassen, die op hun beurt weer bijdragen aan klimaatverandering, en een verlaging van het (drink)watergebruik. Meer informatie over de voordelen van minder eten van vlees lees je op de website van 'Nationale Week zonder Vlees'.

 

 

 Bergpaviljoen deelnemer aan de Vegetarische Restaurantweek

Nationale Drink Wijn Dag

Nationale Drink Wijn Dag

Het is weer zo’n nationale dag van…. Maar deze vinden wij wel erg leuk, want het is Nationale Drink Wijn Dag. En laten we eerlijk zijn: wijn verdient gewoonweg zo’n dag! Zeker als je weet hoeveel energie, wetenschap, noeste arbeid en liefde er in wijn wordt gestopt. Wij kunnen het weten want we maken onze eigen biologische wijnen in samenwerking met Domaine de Marotte. Met het hele team zijn we naar de wijngaard in Frankrijk geweest en hebben meegeholpen met oogsten, of beter gezegd het plukken van de druiven met de hand! Alles voor het beste (biologische) resultaat!

Onze biologische familie: Château l’Arbre de la Boire
Heb jij een van onze biologische wijnen al geproefd?
Heerlijk bij de lunch, als aperitief aan de bar, of als bijpassend wijntje bij het diner.

We stellen de Château l’Arbre de la Boire's graag aan je voor en vertellen je gelijk bij welke gerechten ze het beste tot hun recht komen.

Biologische wijnen Bergpaviljoen Bistronomique & Bar

Witte wijnen

  • Chardonnay 2017, heerlijk bij salades, fruits de mer en visgerechten, zeker ook voor bij de borrel!
  • Vivre 2017, een viognier samengesteld door Ed

Rode wijnen

  • Grenache noir, Syrah, Mourvedre en Carignan uit 2015, heerlijk bij vleesgerechten en kaas en zeker bij de open haard!
  • Verboden Fruit uit 2014, "le Paradis" een pareltje samengesteld door Theo. Vergeet vooral niet aan Theo te vragen wat er nou zo verboden is.

Rosé wijn

  • Een blend van Grenache, Cinsault en Mourvedre uit 2018, heerlijk bij pasta's, kipgerechten en steak tartaar of als aperitief!

Cava

  • Cava brut nature, een elegante cava met een fijne mousse, geweldig als aperitief bij onze kleine suggesties.

Haal de Château l’Arbre de la Boire zelf in huis
Wist je dat je onze biologische wijn ook mee naar huis kan nemen? Je kan ze per fles afrekenen. Heerlijk bij een thuismomentje aan tafel of op de bank bij de open haard. Ook leuk om cadeau te geven aan een wijnliefhebber. Vraag naar de mogelijkheden in ons restaurant.

Dus, schenk er lekker eentje in. Santé!

Valentijn thuiskookmenu met verleidelijke gerechten

Het voorspel begint al in de keuken waar jij in no-time een viergangen thuiskookdiner bereidt met verleidelijke gerechten. Lekker, verrassend en heel gemakkelijk! Dat belooft een gezellige avond te worden.

VERRAS JOUW VALENTIJN VOOR € 39,50 PER PERSOON
(inclusief handleiding van de chef waarin stapsgewijs staat beschreven hoe je de gerechten snel en eenvoudig kunt bereiden)

De basis van het Valentijn thuiskookmenu wordt gevormd door onderstaande vier gangen voor € 39,50 per persoon. Liever meer of minder gerechten? Je kunt ze ook los bestellen of een extra gang kiezen. Passende wijnen kunnen mee besteld worden.

 

HET VALENTIJNSMENU

Rouleau van gamba
compote van sojabonen • wasabidressing • merengue van nori • wasabicrunch
per gang te bestellen à € 9,50

 vegetarisch alternatief
Savarin van knolselderij
truffel • crème van eidooier
per gang te bestellen à € 9,50


 ****

Bisque of Duivenbouillon
per gang te bestellen à € 7,50

 ****

 Heilbot
koolrabi • risotto van rode wijn • beurre blanc • granaatappel 
per gang te bestellen à €  19,50


vegetarisch alternatief
Gyoza
tartaar van watermeloen • boksoy • hoisin saus
per gang te bestellen à € 19,50

 ****

 Valentijn Suprise Dessert
per gang te bestellen à € 8,50

  Wanneer je het volledige viergangenmenu bestelt, bedraagt de prijs geen € 45,00 per persoon maar € 39,50 per persoon

Onze eigen bijpassende biologische wijnen:
Château l’Arbre de la Boire
wit • rood • rosé
per fles € 7,50

Speciale Cuvées
Verboden Fruit 2014, “Le Paradis”, Vallee du Rhône, Frankrijk
per fles € 12,50
Vivre 2017, Viognier, Vin de Pays Méditerranee, Frankrijk
per fles € 12,50
Cava brut nature, Château l’Arbre de la Boire, Penedés, Spanje
per fles € 12,50

 

 Bestellen
Het Valentijn thuiskookmenu is tot woensdag 12 februari te bestellen via onderstaande button.
Je kunt je thuiskookmenu vervolgens 14 februari ophalen in het Bergpaviljoen vanaf 12:00 uur tot en met 22:00 uur.


 

Voor meer informatie kun je telefonisch contact opnemen via 033 461 50 00
of via de e-mail info@bergpaviljoen.

 

Samenwerking Herman van Veen en Bergpaviljoen

Bijzondere samenwerking tussen Bergpaviljoen en Herman van Veen

In restaurant het Bergpaviljoen Bistronomique & Bar in Amersfoort spreken we eigenaren én Gouden Parel-genomineerden Ed van den Bor en Theo Slotboom over een aantal benefietdiners, die volgend jaar zullen plaatsvinden op landgoed De Paltz in Soest. Herman van Veen, wiens Arts Center op dit terrein huist, vertelt samen met hen over het doel van de diners én over hun bijzondere samenwerking.

‘Wat een heerlijke bomen. Het is toch geweldig, die kleuren?’ Bij zijn binnenkomst weet Herman van Veen ons direct te wijzen op de prachtige omgeving waarin het Bergpaviljoen Bistronomique & Bar in Amersfoort staat. In Soest, in een minstens zo mooi natuurgebied, is sinds zeven jaar het Herman van Veen Arts Center gevestigd in de witte villa op landgoed De Paltz. ‘Dat gebied is wel honderd hectare’, vertelt hij ons. ‘We willen niet dat daar auto’s komen. Als mensen ons bezoeken, zullen ze een stukje moeten wandelen.’

Culinaire ambities
Het Herman van Veen Arts Center biedt een podium voor jong talent in de kunst. Ervaren kunstenaars, zoals Herman zelf, regisseren, produceren of schrijven mee aan deze producties. ‘Jonge honden, gepresenteerd door oude vossen’, aldus Herman. ‘We organiseren zo’n honderd concerten en voorstellingen per jaar naast wat seminars en lezingen, die allemaal gratis toegankelijk zijn. We doen dat voor mensen voor wie een schouwburgdrempel vaak te hoog is. Bijvoorbeeld mensen met een kleine beurs, studenten, ouderen of minder validen. Voor die laatste groepen is het soms moeilijk om bij ons te komen. Nu halen we ze op met onze eigen auto, maar dat is een beetje een gedoe. Daarom willen Ed en Theo graag helpen of meedenken om een elektrisch personenbusje te regelen.’

De samenwerking
‘We verzorgen al zo’n vijf jaar catering en diners voor diverse gebeurtenissen die op De Paltz plaatsvinden’, vertelt Theo. ‘We hebben hen hier destijds zelf voor benaderd, omdat we ons meer op catering wilden richten. We cateren inmiddels best veel. Van een kok aan huis tot een zevenhonderd man galadiner. Alles kunnen we verzorgen. Nadat we het Arts Center hadden benaderd, mochten we bij wijze van proef één keer laten zien hoe wij werken. Dat beviel zo goed, dat het is uitgegroeid tot een regelmatige samenwerking.’
Herman legt uit: ‘Ons bedrijf bestaat al 52 jaar. We hebben op kleine schaal altijd gedaan wat we nu op De Paltz op andere schaal doen. Maar we hebben nooit te maken gehad met horeca. Dat is hier compleet nieuw voor ons. Zij zijn daar juist een soort senioren in en daar kunnen wij veel van leren. We hebben zelf niet echt culinaire ambities.’ Herman vervolgt: ‘Bij ons kunnen mensen stoelhouder worden; een soort vriend van de stichting. Stoelhouders hebben ook het voorrecht om tegen vergoeding zelf de locatie te gebruiken, bijvoorbeeld voor seminars of presentaties, wel altijd in het kader van onze activiteit, zoals natuur en kunst. Daar zitten vaak ook horecawensen aan vast: bescheiden diners of lunches. Vandaar dat we hiervoor onder andere samenwerken met het Bergpaviljoen Bistronomique & Bar.’

Diners
‘Veel van onze gasten vragen hoe het nu is op De Paltz’, vertelt Ed. ‘Meestal zeg ik dan dat ik ze nog wel een keer uitnodig, maar in de waan van de dag schiet dat er vaak bij in. Nu hebben we een prachtige gelegenheid. Volgend jaar organiseren we voor een select gezelschap een aantal diners op het landgoed. We serveren dan drie gangen, vertellen wat wij doen en Herman vertelt over wat zij doen. Aan het einde vragen we dan naar ieders ervaring en hopen we dat mensen een bijdrage willen doen aan de elektrische bus. Zo hopen we met deze diners die bus mede te kunnen financieren. We zijn al druk bezig om mensen uit te nodigen, maar hebben zeker nog plekken vrij voor geïnteresseerden.’

Niet naar huis
‘Ik zie dezelfde passie voor hun vak, als wij voor ons vak hebben’, vertelt Herman. ‘Dat vind ik heel fijn. Anders zou het niet passen. Ik heb bij hen nooit het gevoel dat het werk is. Dat vind ik zelf ook belangrijk. Als het op werken begint te lijken, is het niet goed.’
Theo antwoordt hierop: ‘Ik vind het mooi dat je dat zegt, want wij ervaren precies hetzelfde. Wanneer we bij jullie komen is er zo’n andere dynamiek. We hebben een zakelijk restaurant, dus zijn gewend aan die zakelijke sfeer. Die is vaak snel en gehaast. Maar wanneer we bij jullie het terrein op rijden is dat direct anders. Er heerst meteen een bepaalde rust. Natuurlijk moeten we bij het diner best eens buffelen, maar de omgeving en het type gasten geeft weer zoveel energie.’
Ed kan het hier alleen maar mee eens zijn. ‘Het is een fijne afwisseling van de dagelijkse praktijk hier in het restaurant. Als ik daar ben, wil ik eigenlijk nooit naar huis.’

Bronvermelding:
Bovenstaand artikel is gepubliceerd in Ondernamen Amersfoort December 2019
Tekst: Stefan Forsten | Fotografie: Cojan van Toor

GoudenParelAmersfoort2019

Horeca-ondernemers Ed van den Bor en Theo Slotboom van Bergpaviljoen Bistronomique & Bar winnen ondernemersprijs de Gouden Parel Amersfoort 2019

 

Gisteravond zijn ondernemers Ed van den Bor en Theo Slotboom van Bergpaviljoen Bistronomique & Bar bekroond met de Gouden Parel Amersfoort 2019 in de Mariënhof. Dit werd ten overstaan van ondernemend Amersfoort bekendgemaakt door zakenmagazine OnderNamen.

Ed en Theo zijn door hun mede collega’s van OnderNamen genomineerd voor de Gouden Parel Amersfoort vanwege hun tomeloze inzet, het enthousiasme én de gastronomische expertise. Het restaurant aan de rand van het bos en bovenop de berg is al bijna twintig jaar één van de meest herkenbare restaurants in het Amersfoortse. Theo en Ed verzorgen dagelijks heerlijke gerechten met als basis de klassieke Franse keuken en verschillende invloeden vanuit de hele wereld. Het menu is eerlijk, zonder opsmuk, creatief en van hoog gastronomisch niveau, wat menig OnderNamen-lid al vaak geproefd heeft.

Na een maand intensief campagne voeren zijn, onder toeziend oog van notariskantoor VBC Noratissen, de stemmen geteld. Met een ruime meerderheid zijn Ed en Theo bekroond met De Gouden Parel Amersfoort 2019. De uitslag van de verkiezing wordt bepaald door een combinatie van stemmen van collega-ondernemers, oud-winnaars en een professionele jury
Ed en Theo zijn de dertiende winnaars sinds de verkiezing in 2007 in het leven is geroepen. De twee andere genomineerde Amersfoortse ondernemers Bas van der Veldt (AFAS Software) en Leo van Loen (Vanmac) werden respectievelijk tweede en derde.

“Uitmuntend ondernemerschap, bijzondere prestaties, erkenningen of grote maatschappelijke betrokkenheid; dit zijn zomaar enkele criteria die ondernemers tot een ‘pareltje’ maken. En wat zijn er in Amersfoort toch veel van zulke parels te vinden. We voelen ons enorm vereerd dat wij de titel Gouden Parel Amersfoort 2019 hebben gekregen. Met zulke medestanders hadden we niet gedacht te winnen en zijn dan ook enorm verrast”, aldus de beide heren in hun dankwoord.

 

Jouw kerst wordt een feestje met het take away menu van het Bergpaviljoen

We kennen het allemaal, die drukke periode voor de kerst. Alles gaat gehaast en de tijd gaat veel te snel. En dan moet jij ook nog eens een kerstdiner samenstellen om je gasten thuis te imponeren, want je kunt natuurlijk niet achterblijven ten opzichte van vorig jaar.

Voor de iets mindere keukenprins(es) onder ons hebben we dit jaar weer fantastisch nieuws. Het Bergpaviljoen begon zo’n acht jaar geleden als één van de eerste restaurants in Amersfoort met de take away maaltijden. Ook dit jaar kun je jouw gasten weer overdonderen met een zeer geslaagd vier gangen kerstmenu. En het is echt waar, het is helemaal niet moeilijk om te maken!

Niet alleen makkelijker, ook leuker!
Volgens het Bergpaviljoen is het menu niet alleen makkelijk om te maken, maar ook ontzettend leuk om het te kokkerellen. Een van de eerste tips is een goed glas wijn voor jezelf inschenken tijdens het maakproces. Daar worden wij alvast heel blij van! Voor alle lekkerbekken onder ons, dit kan best wel eens het beste kerstmenu worden dat je ooit hebt gemaakt. En je hoeft het pakket dus alleen te bestellen. Niks lange ellendige rijen bij de supermarkt of speciaalzaak. Zelfs de wijnen kun je gewoon bij het Bergpaviljoen uitkiezen. Dan weet je ook nog eens zeker dat je de juiste wijn en spijs verhouding hebt.

Een prachtmenu naar eigen wens
Je kunt natuurlijk gewoon voor het mooie viergangenmenu van het Bergpaviljoen kiezen. Rond augustus is het team van chefs al begonnen met het samenstellen. Een echt staaltje vakmanschap, dus. Maar ben je nu vegetarisch, of heb jij of één van je gasten een allergie? Ook helemaal geen probleem voor de chefs van het Bergpaviljoen, want zij houden rekening met allerlei dieetwensen. Vier gangen niet genoeg voor jou? Dan kan je het menu ook nog eens naar eigen wens uitbreiden.

In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst
We waarschuwen je wel vast even: als je een kerst take away menu bij het Bergpaviljoen bestelt en vervolgens serveert aan jouw gasten, dan willen ze waarschijnlijk nooit meer iets anders. De vraag waarom jij je talent voor culinair koken nog nooit eerder hebt vertoond kun je ook gegarandeerd verwachten. Misschien dan toch wel zo verstandig om te vermelden dat het menu is samengesteld door de chefs van het Bergpaviljoen en dat jij alleen hun tips en tricks hebt opgevolgd uit de duidelijke beschrijving.

Wat serveer je dan tijdens de kerst?
Het voorgerecht bestaat uit een terrine van fazant met gerookte eend, piccalilly, aardpeer en pistache. Als tussengerecht kun je kiezen uit een dubbelgetrokken duivenbouillon met truffelroom of voor een bisque van langoustines. Vervolgens staat er Hertenbiefstuk op het menu, met knolselderij, kastanje, paddenstoelen, witlof en rode port-kaneel. En als nagerecht serveer je een echte Amersfoortse kei, gemaakt van honing, five spices en veenbessen. Ben je meer een viseter, dan kun je ook voor de rode-mul met broccoli en aubergine kiezen. Klinkt dit menu fantastisch voor je? Goed nieuws, want wanneer je het volledige viergangenmenu bestelt bedraagt de prijs geen €45,00 per persoon maar €39,50 per persoon. Andere wensen of aanvullingen? Bekijk het volledige take away menu vast hier.

Gezelligheid tijdens het ophalen van je menu
De gezelligheid begint al tijdens het ophalen van je bestelde menu in het Bergpaviljoen. Onder het genot van een kopje koffie, thee of een lekker glas wijn haal jij je samengestelde menu op 24 december op. Dat kan van 12:00 uur tot 16:00 uur. Ervaring leert dat deze dag een en al gezelligheid is. Je ontmoet andere thuis-keuken-chefs en maakt gezellig een praatje. Toch een stuk relaxter dan in een drukke supermarkt staan.

Bronvermelding:
Dit artikel is geschreven door Juliëtte Schmitt (redactie indebuurt) en gepubliceerd op de website van indebuurt/Amersfoort

 
 

 

Berpaviljoen in GuiltMillau2020

Bergpaviljoen Bistronomique & Bar in top 7 van beste restaurants van Amersfoort volgens de Gault & Millau 2020.

 

Elk jaar in december komt de nieuwe Gault & Millau uit. Dit onafhankelijke prestigieuze restaurantmagazine tipt de beste restaurant in Nederland. We zijn dan ook heel trots dat ons restaurant vermeld wordt in dit magazine en tot een van de zeven beste restaurants van Amersfoort behoort. De andere restaurants in Amersfoort die ook een vermelding in de gids hebben gekregen zijn: De Aubergerie, Merlot, De Safraan, Hoog vuur, Tollius en Rauw.  

Gault & Millau is te vergelijken met de Michelingids. Restaurants in Nederland worden in dit tijdschrift bekroond met koksmutsen in plaats van sterren. Hoe meer, hoe beter. In totaal zijn er twintig punten te behalen. Drie koksmutsen houdt in dat GaultMillau 2020 een restaurant voortreffelijk vindt.

Zo werkt het puntensysteem
Onafhankelijke, professionele inspecteurs bezoeken de restaurants anoniem en beoordelen die op een schaal van 1 tot 20. Restaurants die 13 punten of hoger scoren, worden geselecteerd en krijgen een tekst in de gids. Restaurants met 12 punten krijgen een vermelding in de gids en een tekstvermelding online. De kwaliteit op het bord is hierbij leidend.

Naast dit 20-puntensysteem, werkt de gids ook met icoontjes. Een hartje symboliseert een sympathiek en daardoor favoriet adres, een restaurant met een geweldige wijnkaart krijgt een druiventros en een smiley staat voor een goede prijs-plezierverhouding.

Dit zegt Guilt & Millau over Bergpaviljoen Bistronomique & Bar
In de visvitrine bij de ingang toont de chef wat aan lekkers uit Yerseke is aangeleverd. In deze keuken ligt immers het accent op mariene gerechten. Ruime keuze aan oesters en kleine porties mosselen, kokkels of scheermessen met knoflook en groene kruiden als voorgerecht. Black cod met aardpeer, morning glory en gezouten citroen als hoofdgerecht met daarnaast ruime keuze aan vegetarische gerechten en vlees van dubbeldoelkoeien. Een product gedreven, duurzame en respectvolle aanpak die zich ook uit in de co-creatie van een biologische wijn aan de voet van de Mont Ventoux.
We zijn voor het eerst beoordeeld met twee koksmutsen en hebben een score van 13/20.

Bekijk de vermelding op de website van Gault & Millau: https://nl.gaultmillau.com/restaurant/bergpaviljoen-bistronomique-bar

 

 

Bergpaviljoen

Bistronomique & Bar


Contactgegevens

Bergpaviljoen


Utrechtseweg 180
3818 ES Amersfoort

Tel. 033 461 50 00
Fax 033 461 89 45

Mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte